Zvětšit písmo |

Zahřáli jsme se u výborné dýňové polévky

Ve středu 14. října jsme si na SENIORu B připravili v rámci VZPOMÍNEK V KUCHYNI dýňovou polévku.

Podzim se pomalu ale jistě hlásí o slovo a s ním přichází i období dýní. Dýně jsou příbuzné s cuketami a melouny. Pod slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. Obsahují i karotenoidy, které zbarví omáčky s máslem do oranžova. Dýně obsahují provitamin A a vitamíny B a C, dále pak sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Semena obsahují i zinek, mají projímavé účinky a napomáhají léčbě chorob močového měchýře a močovodů.

Při vaření jsme si čas krátili čtením z časopisu „Staré dobré časy“ a zavzpomínali tak na známé osobnosti 60. let.

Naši partneři